ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

 

Προφίλ

image

Στις αρχές του 2000 μια χούφτα νέων ανθρώπων προβληματισμένοι από τους σεισμούς της Αθήνας και την παντελή έλλειψη υπηρεσιών πολιτικής προστασίας στο νησί , αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν μια εθελοντική ομάδα με σκοπό να προσφέρουν συντονισμένα και οργανωμένα βοήθεια στις πρώτες ώρες μιας δύσκολης κατάστασης που θα αντιμετώπισουν οι κάτοικοι αυτού του πανέμορφου νησιού.

Απευθυνόμενοι στη δημοτική αρχή βρήκαν τη θετική ανταπόκριση του δημάρχου και με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Αστυπάλαιας το μοναδικό πυροσβεστικό όχημα τύπου DAKOTA , στέγη για τη φύλαξη των υλικών της ομάδας και προχώρησε στην αγορά των περισσοτέρων υλικών που διαθέτει το σωματείο και συνεχίζει έως σήμερα με τις μικρές του δυνάμεις να το υποστηρίζει .

Στην πολύχρονη προσπάθεια για την αναγνώριση της ομάδος ως εθελοντικού κλιμακίου με έκπληξη διαπίστωσαν το πόσο δύσκολο είναι να γίνεις εθελοντής λόγω της γραφειοκρατίας και της ευθυνοφοβίας μερικών κρατικών λειτουργών , παράλληλα πολλοί ήταν αυτοί που δεν τους έπαιρναν σοβαρά και τους χαρακτήριζαν γραφικούς και ονειροπόλους, παρά τις δυσκολίες τελικά το 2006 η ομάδα έγινε σωματείο και εγκρίθηκε με την υπ αριθμόν   Κ 120/2006 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω και καταχωρήθηκε στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου με αύξοντα αριθμό 28/2006.

ΣΕΠΠΑ- Αστυπάλαια

Στις 1/3/2007 το Σ.Ε.Π.Π.Α. εντάχθηκε στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθμό μητρώου 03/2007, τώρα πια το σωματείο ανατάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο θέμα Πολιτική Προστασία και δίνει μια νέα πνοή σε ένα νησί όπου πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα αλλού, οι κάτοικοι εδώ τα είχαν ξεχάσει ή δεν τα είχαν καθόλου συναντήσει, άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα .

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων το σωματείο κλήθηκε σε πολλά περιστατικά υπαίθριων πυρκαγιών , αστικών πυρκαγιών, έρευνα και διάσωση, τροχαία ατυχήματα, παροχή βοήθειας σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού , μεγάλη δοκιμασία υπήρξε η θεομηνία που έπληξε το νησί στις 17/10/2006 όπου οι εθελοντές υπερέβαλλαν εαυτό επί μία εβδομάδα στη προσπάθεια επούλωσης των πληγών που άφησαν οι πλημμύρες , μια κατάσταση που απέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας οργανωμένης ,σωστά εκπαιδευμένης και καλά εξοπλισμένης ομάδας.

ΣΕΠΠΑ- Αστυπάλαια

Το Σ.Ε.Π.Π.Α. λόγω της επιφόρτισης του με πολλούς τομείς που αυξάνουν την επικινδυνότητα του έργου του διαθέτει συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία που απαρτίζεται από ένα 7μελές Δ.Σ. και έχει σχέδιο δράσης συμβάντος που τίθεται σε εφαρμογή σε κάθε περιστατικό . Για να επιτευχθούν όλες αυτές οι ενέργειες τα μέλη του Σ.Ε.Π.Π.Α. παρακολουθούν σεμινάρια Α΄ βοηθειών από εκπαιδευτές του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών & Διασωστών Ε.Ε.Σ. Ρόδου στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των Σωματείων και από Αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω . Παράλληλα απευθύνεται στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης , Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Υπουργείο Αιγαίου και μεγάλες εταιρίες για την επιχορήγηση του με μέσα και υλικά για το καλύτερο εξοπλισμό του .

Σε κάθε δραστηριότητα όπως δενδροφύτευσεις , καθαρισμούς δρόμων , ακτών, ρεμάτων παροχή βοήθειας σε λαθρομετανάστες και προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής των σχολείων το σωματείο είναι παρόν .

Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αστυπάλαιας

Έδρα : Αστυπάλαια, Δωδεκάνησα
TK : 85900

Τηλέφωνα Επικοινωνίας : +30 22430-61999
Fax Επικοινωνίας : +30 22430-61166
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (Email)
Facebook Group SEPPA

Πρόεδρος Δ.Σ. Εθελοντών : Γιαννούλης Γιώργος